اهمیت مینمالیسم دیجیتال در دنیای امروز

زندگی کردن در دنیای مدرن و استفاده از شبکه های اجتماعی، می تواند تا حد زیادی اعتیادآور باشد؛ به همین خاطر است که باید برای استفاده از فناوری های جدید، فلسفه و استراتژی درستی داشته باشیم. در جهان پرهیاهوی امروزی، قرار گرفتن در معرض بمباران اطلاعات باعث خسته شدن افراد می شود. خستگی، اولین نشانه حضور بیش از حد در دنیای آنلاین است. بسیاری از کاربران فعال در اینترنت، از این موضوع گلایه دارند که دیگر اختیاری در فضای آنلاین ندارند و بعد از مدتی، همه چیز از کنترل آنها خارج شده است! کلید اصلی داشتن یک زندگی متمرکز در یک جهان پرهیاهو، تبدیل شدن به یک مینیمالیست دیجیتال است. در این نوشته، شما چکیده کتاب « مینیمالیسم دیجیتال »، نوشته «کارل نیوپورت» را می خوانید که به اهمیت حضور بهینه و مفید در فضای دیجیتال تاکید می کند و راه های حضور موثر و منطقی در اینترنت را به ما یاد می دهد.

 

روند پیش بینی نشده شبکه های اجتماعی

هیچ کس دوست ندارد که در میان شبکه های اجتماعی غرق شود و اوضاع کار، زندگی و سلامتی روانی اش به خطر بیفتد. در واقع، در ابتدای کار، به عکس این موضوع فکر می کنیم. ما برنامه ها و شبکه های اجتماعی را دانلود می کنیم و به دلایل مثبت، حساب کاربری خود را در آنها آغاز می کنیم؛ اما این سرویس ها، به تدریج فعالیتهای باارزشی که برایمان جذاب بود را کمرنگ می کنند و محتواهای مختلف را به ما نشان می دهند و به نوعی، ما را با حجم زیادی از اطلاعات ناخواسته، مواجه خواهند کرد. فعالیت آنلاین بدون محدودیت، روی سلامت روانی و روحی افراد تاثیرات منفی می گذارد. حضور بیش از حد در فضای آنلاین و در میان شبکه های اجتماعی، روی نوجوانان و جوانان، بیشترین تاثیر مخرب را می گذارد و باعث می شود که آنها احساس کافی نبودن و طرد شدن کنند! تنش های عاطفی، تغییر جهت افکار مردم و خستگی شدید فکری، از دیگر پیامدهای منفی فعالیت های انلاین بدون محدودیت است. برای اینکه ما همیشه و به صورت وسواس گونه کانکت باشیم، هزینه روانی زیادی پرداخت می کنیم! نکته قابل توجه این است که برای جلوگیری از تجاوز فناوری های جدید و اینترنتی، فقط نیروی اراده، راهنمایی ها و تحلیل کردن کافی نیست! ما به یک برنامه کاملا اجرایی و علمی برای ترک اعتیاد به اینترنت و شبکه های اجتماعی نیاز داریم. در واقع ما به نگرش مینیمالیسم دیجیتال نیاز داریم تا خود را وابستگی بیش از حد به فضای بزرگ اینترنت نجات دهیم. شاید بپرسید مینیمالیست های دیجیتال چه افرادی هستند و چه ویژگی هایی دارند؟

 

 

مینیمالیست‌ های دیجیتال چه افرادی هستند و چه ویژگی هایی دارند؟

حتما شما مینیمالیستهای دیجیتال را در اطرافتان دیده اید! آنها بسیار آرام هستند و می توانند بدون اینکه گوشی خود را مدام چک کنند، غذا بخورند و حرف بزنند. مینیمالیسم های دیجیتال قدرت کتاب خواندن متمرکز را دارند و می توانند پروژه های کاری خود را به موقع انجام دهند. مینیمالیسم دیجیتال می توانند هر روز صبح را به دویدن اختصاص می دهند و در آخرهفته های خود، برنامه های هیجان انگیزی برای خود تدارک می بینند. در زمان تفریح کردن و مهمانی، این افراد می توانند زمان خیلی خوب و خوشی را با دوستان و خانواده خود سپری کنند؛ بدون اینکه نیازی به ثبت کردن لحظه ها و به اشتراک گذاری آنها داشته باشند.

زندگی مملو از ارتباطات مدرن، به این صورت شده است که اگر لحظاتی تنها و بدون گوشی هوشمندتان باشید، به شکل عجیبی احساس کسالت و یکنواختی می کنید؛ اما منیمالیستهای دیجیتال اصلا اینطور نیستند و می توانند بدون گوشی تلفنشان نیز از زندگی خود بی نهایت لذت ببرند.

با پاکسازی دیجیتال، راحت تر زندگی کنید…

نگرش مبتنی بر مینیمالیسم دیجیتال، به همه ما کمک می کند تا با استفاده کمتر از ابزارهای دیجیتال، فواید بیشتری کسب کنیم.

پاکسازی دیجیتال یعنی به مدت 30 روز از برخی فعالیتهای آنلاین دوری کنید. با این کار از چرخه استفاده اعتیادآور ابزارهای دیجیتال خارج می شوید و فعالیتهای غیردیجیتالی را امتحان می کنید که رضایت بیشتری برایتان به ارمغان خواهد داشت. مثلا به پیاده روی می روید، به صورت حضوری با دوستانتان صحبت می کنید، کتاب می خوانید، گردش ابرها را تماشا می کنید و با جامعه، تعامل خواهید داشت. این پاکسازی دیجیتال، به شما فضایی می دهد تا بفهمید چه کارهایی برای شما ارزش بیشتری دارد.

 

مینیمالیسم دیجیتال

 

اصول مهم در مینیمالیسم دیجیتال

مینیمالیسم دیجیتال بر 3 اصل کلی و مهم اشاره می کند که عبارت هستند از:

اصل اول: شلوغی و درهم ریختگی، پرهزینه است. وقتی خود را در معرض شلوغی و به همریختگی زمان قرار می دهید، هزینه های منفی برای شما ایجاد می شود که خودتان از آنها خبر ندارید.

اصل دوم: به سود و ضرر هر فناوری در کنار هم فکر کنید. در دنیای امروزی، بهینه سازی تصمیمات بسیار مهم است. اگر می خواهید از مزیت وجود فناوری های جدید بهره مند شوید، باید بدانید چگونه از این فناوری ها استفاده کنید. برای کنار گذاشتن فناوری های انلاین، لازم است به میزان اتلاف وقت خود در شبکه های اجتماعی آگاه باشید.

اصل سوم: به رفتار و تصمیم خود متعهد باشید. مینیمالیستهای دیجیتاب افرادی بسیار متعهد هستند و به خوبی می دانند چطور با فناوری های جدید در تعامل باشند و رفتار کنند.

وقت خود را با لایک کردن در شبکه های اجتماعی هدر ندهید!

یکی از عادتهای مخرب در روابط، استفاده زیاد از شبکه های اجتماعی است. نویسنده کتاب مینیمالیسم دیجیتال یعنی کارل نیوپورت روی این موضوع تاکید می کند که اگر ما لایک کردن یا نظر دهی در پستهای شبکه های اجتماعی را متوقف کنیم و به کسی تبدیل شویم که خیلی سریع به اتفاقات آنلاین و ئوییت های دیگران واکنش نشان نمی دهد، می توانیم روی روابط زنده و واقعی خود وقت بگذاریم. با این کار، روابط ما قطعا بهتر خواهد شد. به جای پیام دادن در اینترنت، روی ارتباطهای حضوری وقت بگذاریم و اجازه دهیم صدا و تصویر افراد را واقعا ببینیم؛ یعنی تعاملات چهره به چهره را جایگزین پیامهای اینترنتی کنیم. با این کار، روابط بسیار باکیفیت تری خواهیم ساخت.

ذهن خود را از همین الان آزاد کنید

شما انسانی ارزشمند هستید و نباید با استرس ناشی از حجم اطلاعات زیاد داخل اینترنت زندگی کنید. بعضی اوقات زمانی را به تنهایی سپری کنید، برای خودتان ارزش قائل شوید و با دوری از تلفن هوشمند و اینترنت، ذهن خود را آزاد کنید. تلفنتان را در خانه بگذارید و مدتی را بدون استفاده از آن سپری کنید. بدون داشتن تلفن، به پیاده روی های طولانی بروید. وقتی مشکلی پیش می آید یا کارهایتان خوب پیش نمی روند، به جای برداشتن گوشی و گشت و گذار در شبکه های اجتماعی، شروع به نوشتن کنید، برای خودتان نامه بنویسید و احساسات خود را روی کاغذ بیاورید. این کارها باعث آزاد و خالی شدن ذهن شما می شود و به شما زمانی برای ابراز احساسات می دهد. در حالیکه با حضور مدام در اینترنت، چنین فرصتی را نخواهید داشت.

بعضی افراد، فیسبوک و اینستاگرام خود را 85 بار در روز چک می کنند!

احتمالا شما هم موافق هستید که ما در دنیای دیجیتال ثبت نام نکردیم که به جای فعلی برسیم. حضور زیاد در فضای آنلاین، به جای خوب شدن اوضاع، باعث می شود احساس خوبی نداشته باشیم؛ چون فکر می کنیم که اوضاع از دست ما خارج شده است و این احساس، هر روز به شکلهای متفاوت خودش را نشان می دهد! نکته جالب توجه این است که اکثر افرادی که با بخش آنلاین زندگی مبارزه می کنند، اشخاص ضعیف یا احمق نیستند؛ بلکه از نظر حرفه ای موفق هستند و از نظر خانوادگی هم والدینی دوست داشتنی و مهربان محسوب می شوند. این افراد در دام فناوریهای جدید می افتند و کنترل اوضاع از دستشان خارج می شود.

 

لایک و کامنت در دنیای دیجیتال

 

چک کردن لایک و کامنتها، نوعی اعتیاد جدید است!

گوشی هوشمند این روزها به دستگاهی اعتیادآور تبدیل شده است. شرکتهای فناوری برای افزایش مدت زمانی که شما از محصولاتشان استفاده می کنید، تکنیکهای خاصی دارند! این شرکتها مردم را کنترل و برنامه نویسی می کنند تا از برنامه های جدید به مدت طولانی تری استفاده کنند. این برنامه ها، روح شما را هدف می گیرند. واقعیت این است که استفاده از فناوری و گوشی، باعث کاهش استفاده از مغز می شود. آنلاین بودن و چرخیدن در شبکه های اجتماعی، اعتیادآور است. تا همین اواخر تصور می شد که اعتیاد، فقط شامل مصرف الکل و مواد مخدر است؛ اما اعتیاد اینگونه تعریف می شود: «اعتیاد، شرایطی است که در آن، فرد از ماده ای استفاده می کند یا رفتاری را انجام می دهد که با وجود عواقب زیان بارش، پاداش ها و انگیزاننده های قانع کننده ای برای ادامه این رفتار دارد!» بعضی از رفتارها هم می توانند اعتیادآور باشند. اعتیاد به اینترنت هم نوعی اینترنت است که باعث می شود مغز ما از کار بیفتد. پاداش های مثبت، انگیزه هایی مثل جلب تایید و جلب توجه باعث تشویق این اعتیاد رفتاری می شوند.

«اقتصاد توجه» را درک کنید!

یکی از موارد مهم در کتاب مینیمالیسم دیجیتال از کارل نیوپورت این است که فناوری ها و ابزارهای مدرن، با جلب توجه شما پول عظیمی به دست می آورند. «اقتصاد توجه» بخش تجاری این موضوع است که نشان می دهد شبکه های اجتماعی چطور با جلب توجه، صاحب مقدار زیادی پول می شوند!

تحقیقات کارل نیوپورت، نشان می دهد که افراد در هفته، تنها به 20 تا 30 دقیقه نیاز دارند تا فیسبوکشان را چک کنند؛ اما میانگین استفاده از فیسبوک، 350 دقیقه در هفته است! این نشان می دهد که مردم، 10 برابر بیشتر از زمان موردنیاز برای چک کردن شبکه های اجتماعی وقت می گذارند و می توانند این زمان را برای فعالیتهای سودمندتری صرف کنند.

چگونه مینیمالیسم دیجیتال را تجربه کنید؟

نگرش مینیمالیسم دیجیتال به شما یاد می دهد که روی نحوه صحیح استفاده از تکنولوژی تمرکز کنید. این نگرش به شما یاد می دهد زمانی که آنلاین هستید، فقط روی تعداد کمی از فعالیتهای انتخاب شده تمرکز داشته باشید. یعنی فقط به موضوعاتی بپردازید که به نظر شما ارزشمند است و به راحتی، از سایر فعالیتها چشم پوشی کنید.

شما با چالش مینیمالیسم دیجیتال، ارزشهای عمیق خود را می شناسید و سپس فناوری های مناسب را با توجه به ارزشهایتان انتخاب می کنید. زمانی که فناوری ها با انتظارات شما یکی نباشد، به راحتی آن را نادیده می گیرید. با این کار، فناوری به جای یک منبع حواس پرتی، به ابزاری برای پشتیبانی زندگی بهتر شما تبدیل می شود.

برای تجربه مینیمالیسم دیجیتال ، این قدمها را بردارید:

  1. دوره ای سی روزه را در نظر بگیرید و در این دوره، از برخی از فناوری ها دوری کنید.
  2. در طول این 30 روز، سرگرمی ها و فعالیتهای آنلاینی که برایتان مفید است را کشف کنید.
  3. در پایان این 30 روز، این فناوری ها را به زندگیتان برگردانید. انتخاب کنید که کدام یک از این شبکه های اجتماعی را می خواهید نگه دارید و کدام یک را می خواهید حذف کنید! در این زمان می توانید تعیین کنید که چطور باید از این شبکه های اجتماعی استفاده کنید.

همانند وقتی که شما خانه خود را پاکسازی می کنید، مینیمالیسم دیجیتال به شما کمک می کند که ابزارهای حواس پرت کن و عادتهای وسواس گونه را کنار بگذارید.

 

مینیمالیسم دیجیتال

 

برای کنار گذاشتن فناوری ها و شبکه های اجتماعی در این چالش 30 روزه، اوقات فراغت خود را درست برنامه ریزی کنید

یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از غرق شدن در شبکه های اجتماعی و دنیای اینترنت این است که اوقات فراغت خود را به همان صورتی که دوست دارید برنامه ریزی کنید. شما می توانید هر هفته، یک وسیله را تعمیر کنید، در گروه های ورزشی و آمادگی جسمانی عضو شوید، یک برنامه جدید را دنبال کنید و سپس یک برنامه تفریحی هفتگی داشته باشید که هر هفته آن را تجربه کنید و لذت ببرید.

جالب است بدانید که افراد به صورت میانگین 40 ساعت از وقتشان را در اینستاگرام برای دنبال کردن ایده های جدید می گذارند؛ حالا شما می توانید هر ماه، در یک رویداد با ایده جالب شرکت کنید و در آن رویداد، شبکه سازی کنید. این کار، تنها 3 ساعت از وقت شما را می گیرد و 37 ساعت در وقتتان صرفه جویی می کند؛ اما رویداد حضوری به همان اندازه و حتی بیشتر از شبکه سازی در اینترنت، ارزش دارد.

نکته آخر

کال نیوپورت، نویسنده کتاب مینیمالیسم دیجیتال یکی از نویسندگان کتابهای پرفروش در آمازون و نیویورک تایمز است و به عنوان استاد دانشگاه هم تدریس می کند. او یکی از محققان فعال در حوزه فناوری و تکنولوژی است؛ اما هرگز وارد رسانه های اجتماعی نشده و از آنها استفاده نکرده است. با این چالش 30 روزه، شما می توانید بعضی از شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام، توئیتر و فیسبوک خود را حذف کنید و برای حضور آنها در زندگیتان تصمیم گیری کنید. اگر از کتاب مینیمالیسم دیجیتال خوشتان آمده است، می توانید این کتاب را به صورت اینترنتی مثلا از سایت دیجی کالا خریداری کنید و تمام مطالب این کتاب فوق العاده را مطالعه کنید.